Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Háromféle izomrost van a testben:

  • gyors (llb. és lla.)
  • lassú (l.)

Az összes emberi izom tartalmaz gyors és lassú rostokat is, az állatokkal ellentétben, amikben csak gyors rostok fejlődtek.
Az, hogy ki-milyen izomösszetétellel születik, az genetikailag meghatározott.


Izomrostok fajtái:

  • I.    : Ezek a lassan összehúzódó izomrostok (vörös izomrostoknak hívták őket régen). Jellemzőik, hogy magas oxidatív kapacitásúak, lassan fáradnak el, ezért a hosszú aerob terhelést. Ebben a típusban sok a [mitokondrium]?, viszont glikolitikus kapacitása alacsony, ezért a rost nem képes gyors összehúzódásra. A lassú rozstok energiaforrásként a [glukóz]?t, glikogént, fehérjét és zsírt egyaránt használják energiaforrásként. Lassú rostokból álló izom például a vádli.
  • IIa. :  Egyik típusa a gyorsan összehúzódó rostoknak. Állóképességük kicsi, funkciójuk anaerob. Glikolitikus kapacitásuk magas. Az IIa edzésekor az izmok glikogénraktározó képessége nő, amit rövid sportmozgások során veszünk inkább igénybe. A felhasznált glikogén lebomlik laktáttá, vagyis savasodás megy végbe.
  • IIb. : Másik fajtája a gyorsan összehúzódó rostoknak. Ebben még kevesebb a mitokondrium mint a másik gyors rosttípusban. Hirtelen mozgásokhoz használjuk. Ennek a legkisebb az állóképességi kapacitása és a legnagyobb az anaerob képessége.
     


A szócikkhez társított címkék:
izom , izomrost , rost
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!