Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


K-vitamin hiány leggyakrabban újszülöttekben, főleg koraszülöttekben fordul elő, akiknek a bélcsatornájában nem kellő mértékű a bélbaktériumok működése, valamint a májuk is éretlen, ezért a véralvadáshoz szükséges [prothrombin]? szintézis nem kielégítő. Külső forrásból nehezen pótolható, mivel a K-vitamin alig jut át a [placentá]?n (méhlepényen) és csak alacsony koncentrációban választódik ki az anyatejjel.

Hiánya újszülöttekben vérzéses megbetegedéshez az ún. morbus haemorrhagicus neonatorum-hoz vezet, amelynek korai, klasszikus és késői formáját lehet megkülönböztetni. A korai forma a szülést követő első napon jelentkezik, súlyos, főleg agy-, mellékvesevérzés képében. A klasszikus forma az első élethéten jelentkezik, túlnyomóan gyomor-bél rendszeri, orr- és bőrvérzések, intrathoracalis (mellkason belüli) formájában. A késői haemorrhagiás (vérzéses) kórképben (egy hónappal szülés után) is gyakran észlelhető az agyi struktúrákat érintő vérzés.

Minden újszülöttet K-vitamin-profilaxisban részesítenek a legelső etetési alkalommal, majd hetente részesülnek szájon át K-vitamin adásában. Koraszülöttek, kis súllyal születettek, beteg újszülöttek a születést követően injekció formájában kapják a K-vitamint.

Felnőttek esetében a K-vitamin hiánya ritka, kb. 1 hét alatt fejlődik ki, amíg a szervezet kimeríti a raktározott mennyiséget. Hiánya miatt a test bármely részén előfordulhatnak vérzések (bőr, nyálkahártya, gyomor-bél rendszer, menstruációs vérzés jelentős fokozódása [menorrhagia]?, vérvizelés [haematuria]?), mivel K- vitamin hiánya esetén a vér protrombinszintje (véralvadási faktor) csökken és vérzékenység alakul ki.

Krónikus máj- vagy epebetegségekben nem tud felszívódni a K- vitamin, így K- vitamin hiány (hipovitaminózis) léphet fel, melynek fő tünete a [vastagbélgyulladás]?, és/vagy a nagyfokú hasmenés. Hiánya utalhat epeproblémákra, mivel a K- vitamin felszívódásához elegendő epe mennyiség szükséges.

K-vitamin hiányhoz vezethet továbbá az elégtelen táplálkozás, az intestinalis malabsorptio, epeelfolyási zavar (kolesztázis), májműködési zavarok, tartós antibiotikus kezelés, hosszú ideig tartó parenteralis táplálásban részesülők, egyes gyógyszerek (K-vitamin-antagonisták, véralvadást gátlók, antikonvulzív szerek, tuberkulosztatikumok) szedése.

A K-vitamin hiányt megerősítheti a laborvizsgálattal elvégzett PT (prothrombin idő) és a PTT ( partialis thromboplastin idő ) megnyúlása. A biztos diagnózist a szérumban K-vitamin szint meghatározása jelenti.


A szócikkhez társított címkék:
K-vitamin , K-vitamin hiánya , vitamin
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!