Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latinul: trachea (trahea)

 

Körülbelül kilenc-tizenhárom centiméter hosszú és másfél centiméter széles légcsőben áramlik a [levegő]?. A gége alsó szélénél kezdődik, s A légcső elhelyezkedésemiután a mellüregbe ér, bal és jobb főhörgőre ágazik szét.

 

Rostos, izmos és rugalmas szöveteit C alakú porcok merevítik. Ezek akadályozzák meg, hogy a légcső falai összeérjenek. A rugalmas rostjai ugyanakkor lehetővé teszik, hogy kifeszüljön és visszaernyedjen nyeléskor és beszédkor, valamint a rekeszizom légzéskor bekövetkező mozgásai során. A légcső hátsó része sima. Itt a [légcsőporc]?ok végeit a haránt irányú légcsőizmok hidalják át, amelyeknek az összehúzódásai csökkentik a légcső átmérőjét. E helyen a nyelőcső hozzáfekszik a légcsőhöz. A nyelőcső fala bedomborodik a légcsőbe, amikor táplálék halad át rajta.

 

A légcső nyálkahártyáján megtapadnak a levegő porrészecskéi. A sejtek csillói a garat felé hajtják a porral szennyezett nyálkát, amelyet az ember lenyel vagy kiköp. A csillók tisztítómunkáját a dohányzás gátolja.

 

Minthogy a levegő csak a gégén és a légcsövön áramolhat a tüdő felé, ha a gége allergiás reakció miatt elzáródik, gégemetszést kell végezni.

 

Gyermekkorban a légcső ürege nagyon kicsi, ezért a [légcsőgyulladás]? súlyos légzési nehézséget okozhat, és sürgős orvosi beavatkozást igényel.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!