Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Igen gyakori eltérés, mely komoly láb panaszokat okozhat.

Kétlábra-állás összes terhe lábunkra nehezedik, melyet a majmok inkább fogásra használnak.

 

Bármely életkorban kialakulhat, de fő szerepe a boltozatokat fenntartó kis lábizmok kifáradásának van. Modern életünkben cipőbe kényszeríttet lábunk nincs kitéve a mezítláb járás során kitett terhelésnek, így izmaink elsatnyulnak. Egy idő után képtelenné vállnak a boltozat fenntartására és a terhelés a szalagokra-csontokra tevődik. A szalagos csontos elemek túlterhelődése fájdalomhoz vezet.


A lúdtalp

  1. Az elülső vagy haránt boltozat (transverse) a nagylábujj és a kisujj tövénél húzódik, talpi párnánk itt elvileg egy masnihoz hasonlít.  Ennek ellapulása a lúdtalp.
  2. A hosszanti ív (longitudinal) a nagylábujj és a sarok között húzódik, ennek elsimulása a bokasüllyedés.

A kisgyermek láb is rendelkezik a boltozatokkal, csak a bőséges bőralatti zsír elfedi ezeket.

 

A lábboltozat tornával, egyenetlen talajon mezítláb szaladgálással javítható gyerekkorban. Kevés gyereknek nyílik lehetősége, hogy a fűben órákat szaladgáljon. A szülők azonban otthon is végezhetnek olyan játékos feladatokat a gyermekeikkel, melyek segítenek a lúdtalp megelőzésében.

 

A lúdtalp kezdetben csak estére-délutánra jelentkező belboka illetve lábhát fájdalmakat okoz. A fájdalom azonban előbb-utóbb "felszalad" az alsó végtagon, a térdet, csípőt majd a gerincet is érintve. Ha lábunkat építőkockákból képzeljük, akkor érhető, hogy az alsó kihúzása megbontja az egész "építmény" egyensúlyát, és végül az egész borul!

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!