Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A vér szállítja a testben a sejtek működéséhez energiát adó cukrot ([glükóz]?t), azonban nem csak az [alacsony vércukorszint]?, hanem a túl sok glükóz is számos probléma forrása és betegség jelzője lehet. Egyik ilyen rettegett betegség a diabétesz, azaz a cukorbetegség.

 

A vércukorszint vizsgálatához [vérvétel]?re van szükség. A szervezetben a glükóz szintje számos tényezőtől függ, például az étkezéstől - az étel elfogyasztását követően átmenetileg megnő a vér cukorszintje -, de befolyásolják a hormonok is. Hogy a vizsgálat pontos helyzetképet adjon a test működéséről, a cukorszint mérése előtt legalább 8 órával már ne fogyasszunk semmit.

 

Magas vércukorszint gyanúja merülhet fel folyamatos szomjúság és nagy mennyiségű vizelet ürítése esetén. Ilyenkor a szokásos folyadékbevitel jelentősen megnő, akár 4-5 literre is naponta. Ez a megnövekedett terhelés hosszú távon a vese elégtelen működéséhez vezet, valamint a cukor lerakódása miatt romlik a látás is. Szintén a cukorbetegség jellegzetes tünete a sebek lassú gyógyulása, mivel romlik a hajszálerekben a keringés. Mindez komoly eséllyel vezet [szív-és érrendszeri betegségek]? kialakulásához.

 

A vércukorszint csökkentésének legfontosabb lépései a táplálkozás kiegyensúlyozása, valamint, szükség esetén, a testsúly csökkentése, esetleg inzulinos gyógyszeres kezelés.


A szócikkhez társított címkék:
cukorbetegség
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!