Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Magyarországon a növekedési hormon kezelés gyermekkorban és felnőttkorban is nagyon szigorú feltételrendszerhez kötött, csak meghatározott kritériumok esetén írható és alkalmazható.

A növekedési hormon (HGH – human growth hormone) a növekedésben elmaradt gyermekeknek, a testileg folyamatosan leépülő AIDS-betegeknek, valamint sugárkezelés vagy műtét utáni hormonhiányos állapotban szenvedő felnőtteknek gyógyszerként adható. Minden más felhasználása – "fiatalító kúra", izomtömeg-növelés – káros és illegális.

A humán növekedési hormont az 1950-es évek óta alkalmazzák növekedésben elmaradt kisgyermekek kezelésére. Ezeket az injekció útján beadott hormonokat természetes úton a hipofízis (agyalapi mirigy) termeli, és orvosilag csak azoknak adták eddig, akiknél hormonhiány mutatkozott, vagy a növekedésükben voltak gátolva. A kezelés egyaránt segíti a vesebetegeket, Turner-szindrómásokat, a növekedési hormonhiányban szenvedőket és a kis termetűeket.

A '90-es évek óta ismert, hogy a növekedési hormonok pótlása idősebb, de egyébként egészséges személyeknél fiatalító hatást mutat. Így javult többek között a teljesítőképesség, a csontsűrűség és a bőr kinézete minden kísérleti személynél, akik egy 6-hónapos HGH-pótlás terápiát kaptak. Oka a legújább tudományos felismerések szerint valószínüleg az össejtek aktiválása HGH által. Ezek nyilvánvalóan regenerálják a szerveket és a szöveteket. Habár a HGH hatása bizonyított, a HGH-val való monoterápia azonban mégsem ajánlatos - a HGH össze van kapcsolódva más hormonokkal, és így a hormonelosztást befolyásolja, ezzel előre nem jelezhető mellékhatásokat okozva. Alkalmazzák még - illegálisan - testépítők és sportolók, szintén beláthatatlan, nem kívánt következményei ellenére.

A "csodaszerpiac" is pezseg, számtalan honlapon árulnak növekedési hormont tartalmazó krémeket és spray-ket is, melyek azonban teljesen hatástalanok.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!