Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A nyelv a szájüregben található izmos képződmény. Felszínét nyálkahártya borítja.


Latin neve: lingua
Görög neve: glossa


A nyelvnek szerepe van:
-    beszédbenAz emberi nyelv
-    rágásban
-    falatképzésben
-    arckifejezések létrehozásában
-    a fogsorok helyes alaki fejlődésében
-    a szájüreg és a fogak tisztán tartásában
-    ízlelésben


A nyelv felépítése:
Az emberi nyelv két részre bontható. Egy elülső részből és egy hátsó részből áll. Az elülső a külső csíralemezből, a hátsó, amit nyelvmandulának is neveznek, a belső csíralemezből származik. A hátsó nyelv nyiroktüszőit átöblítik a nyálmirigyek tisztán nyákos kivezető csövei. Ennek fontos szerepe van abban, hogy a kórokozók ne panghassanak itt.
A két részt határolja egy V-alakú széttérő határbarázda.
Ezeken felül a nyelvnek van nyelvcsúcsa, nyelvháta, nyelvszéle és alsó felszíne.
A nyelvizmok között megkülönböztetünk külső és belső nyelvizmokat.
A nyelv fő alkotóeleme a harántcsíkolt izomszövet. Ezek között zsírszövet és a nyálmirigyek helyezkednek el, sűrű ér- és ideghálózattal. Mozgékonyságát a külső és belső izomzat biztosítja.


A külső nyelvizmok:
Az állkapocs álcsúcsi részén, a belső felszínek közepén lévő páros csontos tövisekről ered a nyelvkiöltő izom. Ez legyezőszerűen sugárzik elölről a nyelvbe. Ez szabályozza a nyelv kiöltését, előre és részben lefelé húzását.
A nyelvcsont nagy szarváról ered a nyelvet lehúzó izom, mely alulról kapcsolódik a nyelvhez. Ez húzza lefelé a nyelvet és részben a hátrafelé mozgásban is szerepet játszik.
A halántékcsont stílusnyulványáról ered a hátrahúzó izom, ami felülről a nyelvbe kapcsolódik. Ez szabályozza a nyelv hátrahúzását és emelését.


Belső nyelvizmok:
Ide tartozik a felső- és alsó hosszanti izom, ami a nyelv hosszának rövidítését okozza. Szélességéért, vastagságáért a haránt izom a felelős.

 

A nyelvhát:
A nyelvháton első kétharmad részén találhatóak a szemölcsök, melyek a nyálkahártya jellegzetes hámképződményei. Alakjuk szabálytalan kúphoz, gombához hasonlít. Szerepük általában mechanikus. Ezek segítségével tud a nyelv különböző konzisztenciájú táplálékhoz tapadni, így azt falattá formálni és a torok felé terelni.  A határbarázda előtt lévő nagyobb körülárkolt szemölcsöknek nagy szerepük van az ízlelésben. Az Ebner-féle savós mirigyek kivezető csövei, melyek a nyelv állományába ágyazódtak és az árkokba nyílnak a váladékukkal átöblítik ezt a területet, így megakadályozzák az ízanyagok pangását.


A nyelv oldalsó részén is találhatóak szemölcsök, az úgynevezett leveles szemölcsök, melyek hámja szintén sok ízlelőbimbót tartalmaz.


A nyelv alsó részén nincsenek szemölcsök. Itt található a nyelvfék, ami egy nyálkahártyaredő, mely a fehér, áttetsző nyálkahártyarész közepétől a szájfenék felé húzódik.


A nyelv vérellátása:
A nyelvartéria a külső fejartéria egyik fontos ága. A nyelvi visszér a belső nyaki visszérbe torkollik.


 


A szócikkhez társított címkék:
beszéd , Nyelv , száj , szájüreg
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!