Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A nyugtalan láb szindrómára (RLS - restless legs syndrome)

jellemző, hogy a beteg lábaiban, legtöbbször közvetlenül lefekvés után, kellemetlen, néha fájdalmas feszülést tapasztal, mely mozgatásra átmenetileg megszűnik. Súlyosabb esetekben a tünet akár napközben is jelentkezhet. A betegség eredete nem tisztázott, öröklött hajlam és a Parkinson-kórral való kapcsolata viszont valószínűsíthető.

 ◦Álmatlanság
    Álmatlanságnak nevezzük az elalvás és az átalvás nehezítettségét, valamint az olyan alvászavarokat, melyek következtében a beteg az alvást elégtelennek és nem pihentetőnek ítéli meg. Részletesen az álmatlanság kezeléséről >>

 

A RLS (restless leg syndroma) előfordulása az európai és észak-amerikai népesség körében 5-15 % között mozog. Az orvosi gyakorlatban ennél ritkábban találkoznak vele, aminek valószínűleg több oka is van.

 

A betegek egy része nem fordul orvoshoz - gyakran csak mellékesen említik meg-, mások nem kerülnek megfelelő szakemberhez, így elmarad a diagnózis felállítása.

 

A nyugtalan láb szindróma tünei

 

A 4 diagnosztikus alaptünet, melynek mind jelen kell lennie a diagnózishoz:

  • A lábban tapasztalt kényelmetlen érzés, amely erős késztetést jelent a végtag mozgatására.
  • A kényelmetlen érzés a mozgatás hatására átmenetileg enyhül.
  • A tünetek nyugalmi állapotban – lefekvéskor, pihenéskor – fordulnak elő erőteljesebben.
  • A tünetek a nap folyamán egyre erősödnek, este pedig a legrosszabbak

Az RLS kezelése

Amennyiben a RLS mögött valamilyen kiváltó betegség (pl. diabéteszes polineuropátia) ismert, ennek a megfelelő kezelése elengedhetetlen. Napjainkban a tünetek enyhítésére elsősorban a - Parkinson szindróma kezelésére bevált - dopa-agonistákat alkalmazzuk. Emellett hatékony lehet még a gabapentin, carbamazepin, esetleg clonazepam terápia is. Ezen kívül megpróbálható viselkedésterápia vagy stimuláció (vibrációs, elektromos) is, de ezen módszerek hatékonyságát még egyértelműen bizonyítani nem sikerült.

 


A szócikkhez társított címkék:
alvászavar
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!