Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

A népesség egyharmada átesik enyhébb vagy súlyosabb pánikrohamon.
Legtöbbször spontán, kezelés nélkül gyógyul. A pánikbetegség súlyosabb lefolyású, de jóval ritkábban kialakuló kórkép. Jellemző a női nem túlsúlya a betegek között és fiatal felnőttkorban kezdődik.
 
Tünetei:
Pszichés és testi tünetei jelentkezhetnek. Félelem, megsemmisülés érzés uralkodhat el a betegen, egészen a halálfélelemig jutva. A beteg szédülhet, bizonytalanság- illetve ájulásérzés társulhat. Remegés, zsibbadás, izzadás alakulhat ki. Sokszor mellkasi panasz jelentkezik, fulladással,  fájdalommal, szívtáji szorítással, heves szívdobogás-érzéssel, a pulzus gyorsabb lehet. De hányinger, hasi fájdalom is jellemezheti a roham lezajlását.
A panaszok 10-15 perc alatt alakulnak ki és legtöbbször perceken belül szűnnek is kezelés nélkül.
A roham kellemetlen epizód a betegnek, de gyakorlatilag veszélytelen. A legtöbb esetben szorongásos kórképekhez, fóbiákhoz kapcsolódik.
 
Kezelése:
Gyógyszeres és viselkedésterápia. Egyéni, család és csoportterápia keretén belül alkalmazható. A gyógyszeres kezelés alatt antidepresszánsok és benzodiazepinek javasolhatók, sajnos sokszor hosszú távon, mert a gyógyszerek elhagyásával a rohamok kiújulására lehet számítani. Viselkedésterápia ugyancsak hasznos lehet, a beteget a félelmeivel próbálják szembesíteni és arra megoldást találni.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!