Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A parenterális, vagyis injekcióval történő beadás (parenterális beadás) magában foglalja a szubkután, az intramuszkuláris, az intravénás és az intratekális alkalmazásokat.

 • Szubkután beadás
  • Az ún. szubkután beadásnál a bőr alatti zsírszövetbe szúrják a tűt, a befecskendezett gyógyszer a kapillárisokon  vagy a nyirokerek keresztül jut a véráramba, így jut el a gyógyítandó célterületre is a hatóanyag. A szubkután beadást sok, fehérje tartalmú gyógyszernél alkalmazzák, mert ezek szájon át adva megemésztődnének a gyomor-bél traktusban.
 • Intramuszkuláris adagolás
  • Az intramuszkuláris adagolást akkor alkalmazzák, amikor nagyobb térfogatú gyógyszert jutatnak a szervezetbe. Ilyenkor – mivel az izmok mélyebben helyezkednek el –, hosszabb injekciós tűt használnak.
 • Intravénás adagolás
  • Intravénás adagolással lehet elérni, hogy a gyógyszer gyorsan és pontos mennyiségben kerüljön a szervezetbe. E történhet egyetlen injekcióval, vagy a hatóanyag folyamatos adagolásával, infúzióval. Az intravénás adagolásnál a vénába szúrják az injekciót, ez akkor okoz kisebb-nagyobb nehézséget, ha a véna nehezen található meg, ami a különösen elhízott betegeknél elég gyakori.
 • Az intratekális beadás
  • Az intratekális beadásnál az alsó gerincszakaszon, két csigolya közé szúrjáka tűt, a gerincvelőt körülvevő üregbe, majd ide fecskendezik a gyógyszert. Ennél a beadási módnál érzéstelenítőt is szoktak alkalmazni. Nagyon gyors hatást vált ki, pl. agyhártya fertőzéses megbetegedésénél is így alkalmazzák a gyógyszeres terápiát.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!