Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A pikkelysömör (psoriasis) az egyik leggyakoribb bőrbetegség, és egyre növekszik a megbetegedettek száma. A föld lakosságának körülbelül 2 százaléka szenved ebben a betegségben, az északi országokban gyakrabban fordul elő. Pikkelysömör tünete


Tünetei:

Általában rózsaszín vagy piros színű kis bőrelváltozásokkal kezdődik, amelyek felületén ezüstfehéres pikkelyek jelennek meg. Leggyakrabban a hajlatokban – főként a könyök- és a térdhajlatokban – és a hajas fejbőrön alakul ki ez a bőrelváltozás.
A pikkelysömör a nyári időszakban a betegek többségénél visszahúzódik. Súlyos szövődménye lehet, amikor az izületeket is megtámadja – erős fájdalmat okozva.

 

Okai:
A betegséget kiváltó okok nem ismertek, de bizonyos körülmények növelik a betegség kialakulását. Ilyen például a korábbi sebek, fertőzések nyomán kialakult bőrelváltozások, a hormonális változások, de a stressz is közrejátszik a kialakulásában. Megfigyelhető a családi halmozódás, a genetikai háttér szerepe  is.

 

Kezelése:
Kezelésére leggyakrabban szalicilát, szteroid tartalmú készítményeket alkalmaznak, de segíthet a fényterápia is. Egyes gyógynövény kivonatból készült szerek is jól alkalmazhatók.
A pikkelysömör nem gyógyítható, de a kezeléssel a tünetek megszüntethetők.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!