Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A porcleválás a térdízület egyik gyakori eltérése. A térdízület a test legnagyobb és legösszetettebb ízülete. Sérülése során porckárosodás következik, de nem az ízületi felszínt borító üvegporc sérül, hanem a két C alakú rostos porcból álló képződmény, vagyis a meniscus egyike. Ritkán mindkettő elszakad, vagy bereped. térd


A meniscus feladata, hogy kiegyenlítse a combcsont és a lábszárcsont térdízületet alkotó végeinek egymáshoz viszonyítva egyenetlen felszínét. Egyfajta lengéscsillapítóként szolgál.


Az ízületi felszínt borító üvegporc károsodása elhúzódó, nem is minden esetben teljes a gyógyulása. Sőt, hosszú idő elteltével növekedhet az elhalt porc kiterjedése és tartós fájdalom jelentkezhet. Ezt a fájdalmat gyógyszerekkel, injekciókkal enyhíthetjük, de súlyosan deformált térd esetén tartós javulást csak a térdprotézis jelent.


A porc a tápanyagellátását kizárólag az ízületi folyadékból kapja. A probléma alapja az, hogy ha a porc megreped, vagy leválik, a regenerálódásban fontos szerepet betöltő sejtek és faktorok nem tudnak eljutni a porcba, mert nincs vérellátása. A levált porcot esetlegesen lehet még rögzíteni, de a siker nem garantált.

 


A szócikkhez társított címkék:
ízület , meniscus , porc , térd
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!