Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A rheumatoid arthritis a szervezet idült gyulladásos megbetegedése, ami az ízületeket érinti első sorban. Megvastagszik az ízület belhártyája, ami rheumatoid arthritisakadályozza a normál működést. Fokozatosan elpusztulnak az ízület és az azt körülvevő képletek. Fiatalkorban jelentkező formája is létezik.

 

Kialakulása:
Kialakulásának oka lehet öröklött tényező. A szervezet idegenként ismeri fel a saját kötőszöveti elemeit és ezért velük szemben gyulladásos reakcióval lép fel. A népesség 1%-nál jelentkezik. A nőknél 2-3-szor gyakoribb.


Tünetek:
Eleinte láz, rossz közérzet, fogyás jelentkezik. Az ízület belhártyájának gyulladásos megvastagodása miatt az ízületek mozgása akadályozott, az izmokban görcs keletkezik. Később az ízület behajlított állapota állandósul. Ínhüvelygyulladás, a bőrben reumás csomók, esetleg csontelváltozások keletkezhetnek.  A betegség előrehaladtával kötőszövetes, vagy csontos ízületi merevség és ízületi torzulás alakul ki.


Kezelés:
A kezelés gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel és ortopédiai segédeszközök alkalmazásával történik. Javasolt a fizikai nyugalom és a gyógytorna.


A szócikkhez társított címkék:
betegség , gyulladás , rheumatoid arthitis
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!