Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Illóolaj eredete, származása:
Az ajakos virágúak családjába tartozó, mediterrán növény. Évelő, örökzöld fűszercserje. A homokos, meszes, száraz talajt szereti. Márciustól májusig virágzik. Kámforos-tömjénes aromával rendelkezik, amit a mirigyszőrben levő illóolaj okoz. Gyökérzete fás, erősen elágazó, fiatalabb korban fehér, később barna színű. Dúsan elágazó szára 0,5-2 m magasra is megnő. Ágai fiatal korban szürkésfehérek, később sötétedik, és a kérge pikkelyessé válik. Levelei szálasak, gyantásak, tompa végűek, bőrneműek. Virágai kétivarúak, égszínkékek, nektárban gazdagok, és leveles fűzért alkotnak. Dél-Európában honos, de Magyarországon is kedvelt növény.

 


Gyógyászati, aromaterápiás szerepe:
Leveles hajtásaiból vízgőz-desztillációval állítanak elő illóolajat.

Aromalámpában párologtatva serkentőleg hat a központi idegrendszerre, növeli a szellemi teljesítményt, emellett légzéskönnyítő készítmények (pl. mellkenőcsök, légzéskönnyítő illóolaj keverékek, szaunaolajok) alkotórészeként is felhasználják. Bőrvörösítő, felületi [vérkeringés]?t fokozó és [gyulladáscsökkentő]? tulajdonsága miatt [mozgásszervi panaszok]? esetén bedörzsölőszerek, masszázs- és fürdőolajok összetevőjeként alkalmazva enyhíti az izom- és idegi eredetű fájdalmakat.
Étvágygerjesztő, [emésztés]?t javító hatását aperitív italok összetevőjeként hasznosítják.
 

Bővebben itt olvashat a rozmaringolaj hatásairól.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!