Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A személyiségzavarokban három nagy csoportot különböztet meg a pszichiátria tudománya.

 

Kényszeres (anankasztikus) személyiségzavarban a magatartást és a gondolkodást merev sémák és a tökéletességre való törekvés jellemzi. Az anankasztikus személyiségzavar tünetei hasonlítanak a kényszerbetegséghez, de nem érik el az ott észlelt súlyossági fokot. Az anankasztikus személyiségű emberek pedánsak, rigidek, makacsok, perfekcionisták, gyakran kínlódnak visszatérő kellemetlen gondolatok vagy késztetések miatt.
 

Az elkerülő, szorongó személyiségzavar sok hasonlóságot mutat a generalizált szorongással. Az ebben a személyiségzavarban szenvedőket az jellemzi, hogy állandóan feszültek, nyugtalanok, alacsony az önértékelésük (ugyanakkor mástól nehezen viselik el a kritikát, visszautasítást), hajlamosak apró sérelmeken is hosszasan rágódni, a társaságot kerülik, illetve csak oda mennek, ahol biztosan elfogadják, szeretik őket.
 

A dependens (függő) személyiségzavar fő jellemzői: saját magát alárendeli másoknak, fontos döntéseket más hoz meg helyette, nem szeret egyedül lenni, fél, hogy nem tud gondoskodni magáról. Amennyiben egy kapcsolata megszakad, sürgősen újat keres, annyira nem viseli el az egyedüllétet. E személyiségzavar részét képezi az aszténia is, ami azt jelenti, hogy az egyénnek nincs elég energiája, nehezére esik bármit is kezdeményezni vagy egyedül véghez vinni.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!