Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


E rendellenességnél egyik vagy mindkét szem kifelé fordul, ami általában az alsó szémhéjnál fordul elő. Leggyakrabban az idős embereket érinti, akiknek Szemhelykifordulás- egyik vagy mindkét szem alső szemhélya kifelé fordula szem körüli izmai már veszítettek rugalmasságukból. A környező arcbőr hegesedése vagy az idegi funkciók elvesztése (pl. veleszületett agykárosodás következményeként) is okozhatja.

 

A szemhéjkifordulás miatt a könny az arcra folyik, a szemgolyó pedig kiszárad, ami kellemetlen érzést okoz. Előfordulhat homályos [látás[ is, megnő a kötőhártya-gyulladás veszélye, sőt súlyosabb esetekben a szaruhártya is begyulladhat. A szem dürzsölése csak tovább rontja az állapotot.

 

A szemnedvesítő készítmények és a műkönny átmenetlig enyhíthetik a tüneteket, de tartós megoldást általában csak műtéti beavatkozással lehet elérni.

Kapcsolódó szócikkek


A szócikkhez társított címkék:
szem
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!