Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A szemviszketés az allergia okozta kötőhártya-gyulladás legjellegzetesebb tünete.
Az allergiás reakció során a sejtekből felszabaduló kémiai anyagok hatására a szemben lévő erek kitágulnak, folyadék jut ki a szövetekbe, vizenyő alakul ki, és fellép a viszketés.

 


Okai:

A népesség kb. egyharmada szenved valamilyen allergiás betegségben. Az allergiás betegek felének életében legalább egyszer vagy többször jelentkezett szemészeti tünete. Az allergiás betegség alapja az immunrendszer kóros mértékű reagálása egy adott anyagra, melyet allergénnek nevezünk).


Szemhéjszél gyulladása ([blepharitis]?) is okozhat szemviszketést. Ennek során a szemhéjszélre felrakódott beszáradt váladék irritálhatja a szemet és ez viszkető érzést okozhat.


Idegen anyag (pl. szempilla festék, fűrészpor, virágpor, stb.) szembe kerülése a szúródás mellett néha szintén viszkető érzést is okozhat.

 

Gyakran előfordul, hogy a lágy kontaktlencse behelyezését követően a szem viszket, szúródik, ég, bevörösödik és könnyezik. Először ellenőrizni kell a lencse állapotát, illetve hogy jól helyeztük-e be. A kontaktlencsére tapadó allergént a könny nehezen tudja kimosni, sokkal tovább irritálhatja a szemet és így sokkal súlyosabb tüneteket okozhat. Ezen a megfelelő műkönnyek gyakori használata segíthet.

 

 

Teendők:


Cél a tünetek kiváltó okának (allergénnek) eltávolítása. Ha por az allergén érdemes hajat, arcot és kezet mosni. Langyos vizes, kicsavart ruhával borogatni szemeinket.


A vény nélkül is kapható műkönny cseppek kimossák az irritáló, allergiát kiváltó anyagokat a szemből, hűsítik a szemet, enyhítik a panaszokat.


Néhány nap elteltével szükség lehet már speciális gyulladáscsökkentő és allergia ellenes szemcseppekre. Különböző hatóanyagú allergia elleni szemcseppek a kórosan intenzív immunválasz útját blokkolják le. Érdemes a speciális kezelést időben (még az allergének megjelenése előtt) elkezdeni.


Érösszehúzó hatású cseppek segítségével a kötőhártya vizenyője, duzzanata és a szemvörösség jelentősen csökken. Viszonylag rövid idő alatt jelentősen javítják a panaszokat, tüneteket. Az ilyen típusú szemcseppeket azonban csak rövid ideig alkalmazhatjuk, mert hosszú távon nagyon sok mellékhatást okozhatnak. Gyulladáscsökkentő szemcseppekre általában a súlyos gyulladásos tünetek esetén van szükség.

 

Semmiképpen se dörzsöljük, ne vakarjuk a szemet, mert a dörzsölés mechanikai ingere fokozza a gyulladásos anyagok felszabadulását, a sérülékenyebb, érzékenyebb kötőhártya, pedig könnyebben felülfertőződhet.

 

A felsoroltakon kívül könnyen idegen tárgy kerülhet a szemünkbe a dörzsölés során. Ha feltehetőleg valami bekerült a szemünkbe érdemes bő vízzel vagy műkönny cseppel jól kimosni. Ha nem szűnnek a panaszok minél előbb szemészeti szakvizsgálatra van szükség.
 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!