Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az emberiség kb. 4%-a kisebb-nagyobb mértékben összecseréli a színeket. Magyarországon mintegy 400 000 színtévesztő él.

 

A színtévesztés genetikailag öröklődő látászavar. Elsősorban a férfiakat sújtja, és a nők hordozzák, tehát az érintett férfiak édesanyjuktól örökölték a színtévesztést. Ennek az az oka, hogy a [szemcsapok]? színspecifikus festékjének génjét - és ennek hibáját is - az X kromoszóma tartalmazza. A férfiaknak csak egy X nemi kromoszómájuk van, amit anyjuktól örökölnek, így az édesanya - aki nem is feltétlenük színtévesztő - közvetlenül fiaira örökítheti a színtévesztő gént. A lánygyermekekeknek azonban két X kromoszómájuk van. Ha ezekből csak az egyik hordozza a mutáns gént, a színtévesztés nem fejlődik ki. Nő is lehet színtévesztő akkor, ha az apa színtévesztő, az anya pedig hordozó.

 

A szem ideghártyájában kétféle [érzékelő sejt]? van: a csap és a pálcika. A színek érzékelésére a csapok képesek, amelyek lefedik az érzékelt fény teljes tartományát. A receptoroknak három fő tipusa van a jellegzetes fényérzékelési spektrumnak megfelelően: vörös, zöld és kék. Ha valamelyik receptortípussal gond van, színtévesztésről beszélünk. Leggyakrabban a vörös és a zöld szín tévesztése fordul elő, míg a kék ritkábban.

Színlátási zavart átmenetileg okozhatnak egyes szemészeti betegségek is, így pl. zöldhályog, szürkehályog, ideghártya-betegségek.  

 

 

   
  A teljes színkör  
 
A vörösszín-tévesztők így látják a színkört   A zöldszín-tévesztők így látják a színkört

 

 


A szócikk alá tartozó bejegyzések:

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!