Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Valószínűleg autoimmun eredetű megbetegedés, jellemző, hogy fiatal nőkben fordul elő.
 
Kialakulása:
Több tényező segítheti elő a betegség kialakulását, illetve időszakos fellángolását, ilyen pl. a szülés utáni néhány hónap, stresszállapotok.
 
Panaszok és tünetek:
Gyakran kezdődik gyengeséggel, zsibbadással, bizsergéssel, valamelyik végtag bizonytalanságával, esetleg görcsös kétoldali, többnyire az alsó végtagokra terjedő részleges bénulással. Hirtelen kialakuló látásromlás, kettőslátás is lehet bevezető tünete. Jelentkezhet sürgős vizelési inger, vagy a vizelet megindulásának nehézsége. Ezután ezek a jelek visszafejlődhetnek, de sokszor vizsgálattal maradványtünetek észlelhetők.
 
Lefolyása:
A betegség több formája ismeretes. A kezdeti történések után sokszor tünetmentes időszak következik, amely néhány hónapig vagy akár évig is eltarthat. Majd visszaesve a tünetek kiújulhatnak, illetve újak jelenhetnek meg, átmeneti javulással váltakozva, míg rokkantságig fokozódik a betegség lefolyása. Ritka a betegségnek folyamatosan rosszabbodó formája.
A betegség lefolyása akár több évtizedig is eltarthat.
 
Diagnózis:
Csak akkor állítható fel biztosan a kórisme, ha a teljes klinikai kép a központi idegrendszer különböző részeinek érintettségét jelzi.
Agyi vagy nyaki gerinc MR vizsgálattal kimutathatók a több gócban jelen levő károsodások. Az agyvíz vizsgálatával kimutathatók különböző gyulladásos elváltozások.
 
Kezelés:
Az akut visszaesés gyógyulása szteroid adásával gyorsítható. Immunglobulin és citosztatikum adása a krónikus szakaszban a fellángolások számát csökkenthetik. Előrehaladott esetben a kialakult mozgáskorlátozottság és a hólyagproblémák kezelése válik szükségessé.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!