Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: suppressor = gátló

A tumor szuppresszor gének legfontosabb funkciója a sejtosztódás (proliferáció) gátlása és a sikertelen javító mechanizmus esetén a programozott sejthalál (apoptózis) beindítása. Ezek a gének felelősek a genom épségének a megőrzéséért. Funkciójuk változatos: érintheti a jelátvitelt, a proliferáció szabályozását, a génhibák kijavítását vagy az apoptózis indukálását. Szemben a protoonkogénekkel (melyek funkciónyerő mutációval válnak onkogénekké), akkor okoznak daganatképződést, ha funkcióvesztő mutációval mindkét kópiájuk inaktiválódik. Hibás működésük során, amely recesszíven jelentkezik a genetikai állomány-károsodás továbbmegy a populációban.

Ilyen szuppresszor gén pl. p53 gén, mely mutagén hatások, vegyszerek, sugárzás, vagy vírusok miatt a sejtekben is károsodhat. A humán tumorok több mint felében kimutatható a p53 valamilyen mutációja.

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!