Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A legelterjedtebb gyógyszerforma. Változatosak formájúak, színűek és méretűek lehetnek. A leggyakrabban fehér színűek, köralakúak, néhány milliméter vastagságúak, osztóvonallal vagy anélkül készülnek. A tabletták között ritka a szögletes, ovál vagy más forma. Az osztóvonalak kézenfekvően jelzik, hogy a tabletta felezhető, negyedelhető.
Különböző bevonattal készülhetnek abból a célból, hogy a hatóanyag csak a megfelelő helyen, körülmények között váljon ki a tablettából. A bevonat lehet savrezisztens, ízelfedő, filmbevonat, és cukros bevonatú is. Ez utóbbit nevezzük drazsénak, egyre kevesebb gyógyszer kap ilyen bevonatot, mert cukorbetegek nem szedhetik. A bevonattal rendelkező tablettákat nem szabad darabolni, mert a bevonat megsérül, s a tabletta hatóanyaga nem a kívánt helyen szívódik fel, vagyis  már a gyomorban felszívódik, holott csak béltraktusban kellene ennek megtörténnie. A kivételektől eltekintve, általánosságban elmondhatjuk, hogy a bevételre szánt tabletták, filmtabletták, drazsék szobahőmérsékleten, saját csomagolásuk által biztosított fényviszonyok között a gyártástól számított öt évig megőrzik hatóanyag-tartalmukat, tehát eddig eltarthatók.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!