Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A hát- és derékfájás a terhesség folyamán igen gyakran, a kismamák mintegy 50-70%-nál jelentkezik. A várandósság komoly élettani változásokat eredményez, melyek egy része a mozgásszerveket, főképpen a medence és a gerinc ízületeit érintik. A szalagrendszer és az ízületi struktúra fellazul, az ízületi stabilitás csökken.

 

A gerinc terhelése terhesség alattA súlypont, és ezzel a statikai helyzet, a testtartás megváltozik, a has előretolódik, az ágyéki szakasz lordózisa fokozódik, megváltozik az egyensúlyi helyzet, így nagyobb a sérülés lehetősége, a folyamatos mikrotrauma pedig fájdalmat okoz, illetve a már meglévőt tovább rontja. Azok a leginkább veszélyeztetettek, akiknek már a terhesség előtt is volt túlsúlyuk, illetve derékpanaszuk.

 

A testsúly rendkívül fontos, ideális esetben a terhességi súlyváltozás a kiindulási értékhez képest 15%-os lehet. A túlsúly egyébként is csökkenti a fizikai aktivitást, így további súlyfelesleghez vezet.

 

A terhességi derékfájás kezelése

A panaszok kezelésében a fájdalom foka és az eset súlyossága az irányadó. Enyhébb esetben pihenés, fekvés ajánlott (de nem háton). Súlyosabb esetben – szakemberrel konzultálva – a kivizsgálást, gyógyszeres kezelést a terhesség figyelembevételével kell megtervezni.

 

Nem ajánlott ugyanis a terhesség egész tartama alatt a nem szteroid típusú fájdalomcsillapító gyógyszerek alkalmazása – még krém / gél formájában sem, ugyanis a terhesség utolsó trimeszterében a Botalli vezeték idő előtti záródása következhet be. Fájdalomcsillapításra paracetamol és származékai használhatók, ugyanakkor helyileg bármilyen – a fentiekben leírt hatóanyagokat nem tartalmazó –készítmény, krém, gél alkalmazható.

 

Legfontosabb a megelőzés, a terhességre ugyanis tudatosan fel kell készülni gyógytornász segítségével. Törekednünk kell a tartóizomzat megerősítésére, emellett a megfelelő testsúlykontroll is fontos. A terhes-torna egyrészt a tartás javítását célozza, másrészt a légzéstechnika elsajátítását, amely a szülés folyamatát is segíti.

 

Forrás

 


A szócikkhez társított címkék:
derékfájás , terhesség
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!