Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A tripszin a vékonybél emésztőnedvében a fehérjebontást végző enzim. A tripszin katalizálja önmaga képződését is tripszinogénből a fhasnyálmirigy]ben, ezt autoaktivációnak hívjuk. A tripszin emésztőenzim központi szerepet játszik az emésztésben, mivel több más enzim aktiválásában is részt vesz. 

Anionos és kationos tripszinogén izoformát különböztethetünk meg, valamint mezotripszinogént, amely az anionos és kationos tripszinogén mellett mindössze 3-10% arányban található meg az emberi szervezetben.

 

A hasnyálmirigy egyik fontos feladata az emésztőnedvek termelése. Többféle enzim tartozi ide, proteázok, nukleázok, lipáz, foszfolipáz, amiláz, amelyek a Wirsung-vezetéken keresztül a patkóbélbe, a vékonybél kezdeti szakaszába kerülnek, és a tápanyagok lebontásában vesznek részt.

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!