Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


röv.: ubg

Vérfesték, a vörösvértestekben levő hemoglobin lebomlásakor konjugált bilirubin (epefesték) képződik. Az epében oldott bilirubint a bélben baktériumok bontják le urobilinogénné, mely a bélből visszaszívódik, a nagyobb része a májon át ürül, a széklet színét adva, kisebb része a vizelettel távozik.

Vizeletben mennyisége megemelkedik májbetegségek és a vörösvértestek pusztulásával (hemolízis) járó betegségekben, ilyenkor nagyobb a lebomlott bilirubin mennyisége is. Májbetegségben nem tudja kiválasztani az urobilinogént, így az nagy részt a vesén keresztül ürül.

Epeúti elzáródáskor, ha nem jut urobilinogén a bélbe, illetve tartós antibiotikum terápia után a bélflóra károsodásakor csökkent mennyiségű urobilinogén figyelhető meg a vizeletben. A pontos ok tisztázásához további vizsgálatok szükségesek.

Urobilinogén

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!