Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A [szemgolyó]? kétharmad részét az üvegtest tölti ki. 4 ml mennyiségű, 99%-os víztartalmú kocsonyás anyag. A maradék 1% szárazanyag: kollagén, [hyaluronsav]?, oldott fehérjék, cukor. Állománya hosszú kollagén molekulákból áll, amelyek kétszázszoros mennyiségű vizet képesek megkötni.

 

A szem felépítése

1. látóideg 8. sugártest
2. szaruhártya 9. szivárványhártya
3. lencse 10. szemizmok tapadása
4. üvegtest 11. a kötõhártya
5. ideghártya 12. a látóidegfõ (papilla)
6. ínhártya 13. sárgafolt
7. érhártya

 

 

A látás folyamatában a fénysugár először a szaruhártyán, majd a szemlencsében, végül a [szemlencse]? és az üvegtest határán törik meg.

Az üvegtest védi a szemet - különösen az ideghártyát - a környezeti hatásoktól (pl. rázkódás, ütés). A szemlencsében és az ideghártyában keletkező szabadgyökök semlegesítésében is nagy szerepe van jelentős mennyiségű C-vitamin tartalmának köszönhetően.

 

Az életkor előrehaladtával az üvegtest fokozatosan "elfolyósodik", a rostok összecsapzódnak. Ez a folyamat akár már huszonéves korban elkezdődhet súlyosabb következmény nélkül, többnyire rövidlátóknál (ld. rövidlátás). A leggyakoribb tünet a különböző alakú és nagyságú úszó homályok megjelenése, amelyek követik a szemmozgásokat. 

Az üvegtest tömörebb, sűrűbb részei jobban rögzülnek az ideghártyához. A rostok húzásának hatására az ideghártyában impulzusok keletkeznek, amelyeket a beteg - főleg hirtelen szemmozgásokat követően - fényfelvillanásokként észlel.

Az ideghártyaszakadás és leválás fenyegető vagy kísérő tünete a fényvillanások látása (photopsia) és az üvegtesti homályok mennyiségének hirtelen fokozódása. 

 

Üvegtesti vérzésre utalhat, ha a beteg foltot, homályt lát.

A vérzést kiválthatja

- ép erek sérülése (szemsérülés, ideghártyaszakadás vagy leválás esetén)

- kóros új erek sérülése (daganat, ideghártyaelváltozás cukorbetegség esetén)

- károsodott erek (magas vérnyomás, cukorbetegség, [terhességi toxémia]?, [véralvadási zavarok]?, ideghártya ereinek gyulladása)

 

A vérzés okának megállapítása céljából ultrahang-vizsgálatot végeznek.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!