Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Enyhe szorongásoldóként, nappali nyugtatóként és ideges álmatlanság leküzdésére évtizedek óta használt, jól bevált készítmény. Csepp és drazsé formájában is kapható szer. Alapanyaga a macskagyökér (Valeriana officinalis) gyógynövény. Magyar nevét onnan kapta, hogy barna gyöktörzsének átható illata erős, izgató hatással van a macskákra, melyek a növényhez dörgölőzve "kábulatba" esnek, illetve szívesen elfogyasztják a gyökerét.
A Valeriána mellékhatásaként bőr és gyomor-bél rendszeri mellékhatásokat leírtak, terhesség első három hónapjában sem ajánlott, de az esetek nagy részében mellékhatás nélküli. A Valeriána gyógyszer. Végül is a múltban minden gyógyításra használt vegyület valamilyen természetben fellelhető anyag kivonata volt. Az idők folyamán először tisztításon át kinyerték a gyógyulásért felelős hatóanyagot, később már ezt, kémiai elemzés után, már szintetikusan állították elő. Ekkor vált lényegében szét a gyógyhatású készítmény a gyógyszertől. Ennek ellenére néhány esetben még mindig a gyógynövény kivonatot használjuk, mert nem érdemes szintetizálni.
A természetgyógyászatban elsősorban az illóolajokat és valerénsavat tartalmazó gyökerét használják fejfájásra, szívidegességre, álmatlanságra, izomgörcsre, ill. bélirritációs panaszok kezelésére használják, külsőleg ekcéma, sebek, fekélyek gyógyítására.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!