Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

latin: coagulatio (koaguláció)
 

Sérülés vagy bármilyen behatás amely az ér folytonosságát megszakítja vérzést okozhat. A szervezet fiziológiás esetben úgy védekezik a túlzott vérveszteség ellen, hogy a folyékony halmazállapotú vérből olyan anyagok szabadulnak fel, melyek kocsonyás anyaggá változtatják, megakadályozva ezzel az elvérzést.

A vér alvadásakor a vérplazmában lévő nagymolekulájú fehérje, a fibrinogén fibrinné alakul. Ehhez az átalakuláshoz szükséges a trombin nevű enzim, mely a vérlemezkékből (trombocita) szabadul ki és a protrombinból képződik kálcium ionok, kálium és K-vitamin hatására.

A véralvadás több folyamaton keresztül ható soklépcsős reakció, biztosítva ezzel hogy mind a vérzékenység mind az érfalon belüli alvadás illetve vérrögképződés nehogy bekövetkezzen.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!