Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A vérkészítmények a vér valamilyen komponensét tartalmazzák. A különböző kóros állapotoknál olyan vérkomponensű szert kap a beteg, amely pótolja a betegsége miatt elvesztett sejtféleségek funkcióit, vagy a kórosan alacsony sejtszámot növelik meg a készítmény alkalmazásával.


A véradás során begyűjtött vért szigorú szabályok szerint dolgozzák fel. Centrifugálási eljárással választják szét a vért az egyes vérkomponensekre, amelynek során vörösvérsejt koncentrátum (transzfúzióra), trombocita (vérlemezke) koncentrátum (transzfúzióra) és plazma-készítmény készül belőle.


A vérkészítmények előállítása a gyógyszerkészítés szabályai és feltételei között történik. A vérrel, illetve a vérkészítményekkel történő haemotherápia minden formájánál a hatásossággal egyenértékű követelmény a biztonság, vagyis a készítmény alkalmazása esetén a gyógyító hatás mellett ne járjon semmiféle nem kívánt mellékhatással, kockázattal.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!