Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A vízipipázás ugyanolyan nikotinfüggőség kialakulásához vezethet, mint a cigarettázás, és a dohányzás egyéb formáihoz hasonlóan nem tekinthető ártalmatlan alternatívának.

 

Sokan úgy vélik, hogy a vízipipa felső részéből áradó, többnyire ízesített és illatos dohány füstjének beszívása kevésbé ártalmas, mint ha a fiatal rendszeresen rágyújtana egy-egy cigarettára.

 

A vízipiázás is dohányzás

A vízipipa felépítéseAz egy-egy alkalommal 30–60 perces vízipipázás során a fiatal nem kevesebb, mint százszor szívja be füstöt, alkalmanként körülbelül fél liternyit. A vízipipa füstjében is megtalálható a cigarettafüst káros anyagainak nagy része, így például a szén-monoxid is. A vízipipázók véréből ugyanúgy kimutatható a nikotin, mint cigarettaszívás esetén: a rendszeres vízipipázás körülbelül annyi nikotint juttat a szervezetbe, mint napi tíz szál cigaretta rendszeres elfüstölése.

 

 A vízipipázás hatásai

 

2008 és 2009 között Dr. Thomas Eisenberg (Virginia Commonwealth University) és Dr. Alan Shihadeh, a Bejrúti Amerikai Egyetem docense 31 tizennyolc és ötven év közötti résztvevőn vizsgálta a vízipipa és a cigaretta okozta mérgezőanyag-terhelést.

A belégzések számából és térfogatából kalkulálva kiderült, hogy a vízipipázás közben csaknem 48-szor több füstöt lélegzünk be, mintha csak dohányoznánk. Shihadeh korábbi munkájában azt is kimutatta, hogy a vízipipafüst rákkeltő anyagokat tartalmaz, ami különösen annak tükrében elgondolkodtató, hogy a vízipipázó nagyságrendekkel több füstöt lélegez be, mint a cigarettás.

 

Forrás

Kép

 


A szócikkhez társított címkék:
vízipipa
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!