Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Latin: angina pectoris (szívtáji fájdalom)

A szívtáji szorító fájdalom hirtelen fellépő‘ koszorúér-elégtelenségben jelentkezik. A szívizomzat  hirtelen kialakuló‘ vérellátási elégtelensége a szegycsont mögött mellkasi fájdalmat vált ki, mely általában szorító, nyomó jellegű. Rohamszerűen lép fel, amit általában valamilyen fizikai megerő‘ltetés, stressz vált ki, de okozója lehet túlzott étkezés, dohányzás is. Nagy stresszt kiváltó álmok következtében is kialakulhat a tünetegyüttes. Az angina pectoris figyelmeztető‘je lehet egy elő‘bb-utóbb kialakuló szívinfarktusnak.

 

Tünetei:
Elő‘fordulhat, hogy csak kellemetlen mellkasi nyomásérzés formájában jelentkezik, de tipikus esetben bénító hatású, nagyon erős szegycsont mögötti fájdalom lép fel, amely kisugárzik a vállakba, felső‘ végtagokba (fő‘ként a bal karba), de kisugározhat a hasüregbe, vagy az állkapocs fele is. Nehéz légzés és verejtékezés kíséri, felléphet a halálfélem érzése is. A roham általában rövid ideig tart.

 

Kezelése:

A tüneteket fizikai nyugalomba helyezéssel és a nyelv alatt feloldódó nitroglicerin hatóanyagú tablettával enyhítik. Mivel a rohamok háttérében koszorúér szűkület áll, amit az érelmeszesedés okoz, ezért a diagnózis pontos felállítása után életmódváltással és az érelmeszesedés gyógyszeres terápiájával kezelhető‘. Ha az elvégztt vizsgálatok súlyosabb szűkületet állapítanak meg szükség lehet szívkatéterezésre, vagy akár műtéti beavatkozásra is.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!