Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A [magzat]? fejlődése alatt először barna zsírszövet alakul ki, majd ennek helyét a terhesség végére átveszi a sárga zsírszövet. Újszülöttekben már csak a lapockák közötti régióban, a vesék valamint a csecsemőmirigy körül található nagy mennyiségű barna zsírszövet, később ezek nagy része eltűnik.
Barna zsírszövetlebenykék felnőtt emberben csak kevés helyen fordulnak elő: a [gátor]?ban a légcső és a nyelőcső körül, valamint a [retroperitoneum]?ban a vesék és a mellékvesék körül. Ez a zsírszövet leginkább a téli álmot alvó állatokban fordul elő nagyobb mennyiségben, s jelentős hőt termel. 
 
A barna zsírszövet vérellátása a sárga zsírszöveténél jóval gazdagabb, és szimpatikus beidegzése is jelentős. A barna zsírsejtek kötőszövettel határolt lebenykékbe ([lobulus]?okba) rendeződnek, melyen belül már elenyésző a kötőszövet mennyisége.
 


A szócikkhez társított címkék:
zsír , zsírszövet
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!