Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


CsalánkiütésA csalánkiütés urtikária a bőrallergiák egyik igen kellemetlen formája, de az esetek többségében nem súlyos allergiás reakció. 

 

Ha a duzzanatok az arcon, nyakon, ajkak környékén is megjelennek azonnal orvoshoz kell fordulni, mert ez azt jelezheti, hogy a duzzanatok a légutakban is felléphetnek légzési nehézséget okozva, végzetes esetben fulladáshoz vezethetnek.
A heveny (akut) csalánkiütés a lakosság mintegy 20-25 százalékánál élete folyamán legalább egyszer biztosan előfordul, míg a krónikus urtikária a népesség csak mintegy 13 százalékánál fordul elő.
 

Tünetei:

A csalánkiütéses bőrallergia tünete a különböző méretű, kipirosodott, majd elhalványuló duzzadt foltok, amelyeket az allergiás reakció következtében felszabaduló hisztamin okoz úgy, hogy megnöveli a  hajszálerek falának áteresztő-képességét, ettől a vérsavó átszivárog a bőr felső rétegébe, ahol a csaláncsípéshez hasonló duzzanatot idéz elő. A csalánkiütés kifejezetten fájdalmas, ha a mélyebben fekvő bőrrétegeket is érinti ez a folyamat. Nagyobb és keményebb duzzanatok alakulnak ki, ezek az ún.  angioödémák. A felületi csalánkiütés néhány órán belül elmúlik, az angioödéma több napig is megmarad.
 

Okai:

A csalánkiütést allergiás és nem allergiás reakciók is okozhatják, kiválthatja valamilyen élelmiszer, pollen, gyógyszer-hatóanyag, de hideg-, vagy meleghatás valamint nyomás és fény is. A kiváltó ok megtalálása nagyon sokszor sikertelen, ettől függetlenül a tüneteket gyógyszeres kezeléssel meg kell szüntetni. Lsd. Csalánkiütés kezelése
 

A csalánkiütés típusai:


A szócikk alá tartozó bejegyzések:

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!