Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A csontlágyulás D-vitamin hiány miatt alakul ki. Az ételek alacsony D-vitamint tartalma  vagy rossz felszívódása a bélből vagy a testet érő napsugárzás hiánya idéziheti elő e vitamin hiányát. Ezek a faktorok elengedhetetlenek ahhoz, hogy a [szervezet]?ben D-vitamin alakuljon ki. További ok a D-vitamin anyagcseréjének örökletes vagy szerzett rendellenessége, valamint a veseelégtelenség. A gyermekekben angolkór alakul ki D-vitamin-hiány miatt.

 

A betegség gyakori tünete a csont fájdalma, törése és deformálódása, valamint az izmok gyengesége és görcse. A diagnózis a csontok röntgen vizsgálatával és speciális laborparaméterek meghatározásával  állítható fel, kálcium, D-vitamin valamint foszfor szint mérésre van szükség. A kezelés az előidéző októl függ, s része az ételek D-vitaminnal, kalciummal és foszforral való dúsítása.


A szócikkhez társított címkék:
csont , csontforradás , csonthártya , csontritkulás , csontszerkezet , csontvelő
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!