Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Támasztószövetként a csont sejtekből és sejt közötti alapállományból áll. Az utóbbi fő összetevői ásványi sók (főleg kálcium-foszfát), amelyek a csontot keménnyé teszik, valamint enyvadó rostok, amelyek az erejéért felelősek.

 

Négyféle sejt fordul elő a csontban: csontőssejtek, csontképző sejtek és csontfalósejtek. A csontőssejtek csontképző sejtekké alakulnak át, amelyek csontszövetet hoznak létre. Az utóbbiak csontsejtekké érhetnek, amelyek fenntartják a csontszövetet. A csont felszínén található csontfaló sejtek pedig a csontanyag felszívásában működnek közre, amely elengedhetetlen a csont fejlődéséhez, nagyobbodásához és regenerálódásához.

 

A típusos érett, hosszú csonton középrészt és két csontvéget különböztethetünk meg. A középrész belsejében levő üregben, amelyet csontőssejtekben és csontfaló sejtekben gazdag csontbelhártya bélel, sárga csontvelő van. A csontvégek szorosan illeszkednek a középrészhez. Az illeszkedés helyénél az éretlen csontban porcszöveti réteg fordul elő, amely a hossznövesztésben vesz részt. A legtöbb csontot csonthártya védi és táplálja.


A szócikkhez társított címkék:
csont , csontforradás , csontritkulás , csontvelő
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!