Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az elektrokardiográfiás (EKG) vizsgálattal készített görbe az elektrokardiogram. A szívműködés során gyenge elektromos [impulzus]?ok haladnak a szívizomból a bőr felszínéhez, amelyek rögzíthetők. Ez az elektromos aktivitás [elektród]?okkal fogható fel, amelyeket olyan mintázatban helyeznek el a bőrön, amilyen információhoz szeretnének jutni. Az elektródok olyan készülékhez csatlakoznak, amely felerősíti az elektromos jeleket, s lassan mozgó papíron grafikusan is megjeleníti azokat. Így jön létre az elektrokardiogram.


Az elektrokardiogram görbéje elárulja, hogy a szívben rendesen gerjednek e és terjednek azok az elektromos impulzusok, amelyek a szívciklust és a szív ritmusát szabályozzák. Az egészséges szívű ember EKG-görbéjén jellegzetes felfelé és lefelé tartó hullámok láthatók. Az első felfelé néző hullám a P-hullám, amely a szív felső üregeinek (pitvarainak) az összehúzódásával járó elektromos aktivitást jelzi. Az ezt követő többi hullám – Q -, R -, S - és T hullám azt az elektromos tevékenységet tükrözi, amely a szív pitvarok alatt lévő két üregének (kamrájának) az összehúzódásával kapcsolatos. Az EKG- görbén jól látható, ha lassú az elektromos impulzusok átvezetődése, rendellenes alakúak a hullámok, illetve szabálytalan a szívritmus. Mindezek szívbetegségek jelei lehetnek.


Bizonyos rendellenességek csak akkor jelennek meg az EKG-görbén, ha a szervezet terhelés alatt áll. Az ilyen terheléses vizsgálathoz a páciensnek biciklizni vagy futnia kell speciális berendezéseken a rendelőben. Minthogy a szív elektromos tevékenységének olyan zavarai is vannak, amelyek csak időnként jelennek meg, azaz az EKG-görbe készítésekor éppen hiányozhatnak, ezekre kizárólag folyamatos ellenőrzés során derül fény. A [Holter-monitor]? az a készülék, amely 24 órán át rögzíti a szívműködést, így az alkalmankénti szívritmuszavar kimutatására is alkalmas.
 

 

 EKG    EKG görbe    

 

Kapcsolódó szócikkek


EKG
ALS
Holter vizsgálat

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!