Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Elektrosokk kezelésAz elmegyógyászatban használt elektrosokk-kezelés során az agyra mért áramütések görcsrohamot idéznek elő. Előtte a pácienst érzéstelenítik, s izomlazítót is adnak neki, majd elektródot rögzítenek mindkét halántékára, s a két elektród között áramot bocsátanak át az agyon.

 

Közvetlenül a kezelés után emlékezetzavara lehet a betegnek, de ez idővel rendszerint elmúlik. Az, hogy az elektrosokk-kezelés pontosan hogyan és miért hat, még nem világos, de a depresszió bizonyos típusai esetén beválik.

 

Az elektrosokk-kezelés alighanem napjaink legellentmondásosabb elmegyógyászati beavatkozása. Az ellentmondás a hatásosságra és a mellékhatásai között feszül. A legfőbb két mellékhatása a tartós emlékezetvesztés és a zavarodottság, amely bizonyos betegek körében tapasztalható.

 

Bár ezt az eljárást az 1940-es és az 1950-es években széles körben alkalmazták súlyos elmebetegségek esetén, a későbbiekben sokszor hatástalannak találták, különösen elmezavarok kezelésére. Manapság már csak korlátozottan használják, de azért még kezelnek vele, jobbára gyógyszerek szedésével egyidejűleg. Főleg a súlyos depresszió és a mániás rohamok megszakítása terén érhető el vele siker. Ahhoz, hogy az elektrosokk-kezelés hatásos legyen, általában több héten át többször kell elektrosokknak alávetni a betegeket.


A szócikkhez társított címkék:
depresszió
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!