Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Fájdalom megszűntetése, érzéstelenítésAz érzéstelenítésnek főleg a fájdalom megszüntetése a célja. Az érzéstelenítőszerek olyan készítmények, amelyek az idegrendszer révén csillapítják a fájdalmat. Az idegrendszer érzőidegsejtjei információkat küldenek az agyba. Az agy feldolgozza ezeket, s a mozgatóidegsejtek révén látja el parancsokkal az izmokat. Az érzéstelenítőszerek többféle módon hatnak. Vannak, amelyek az idegeket célozzák meg, mások az idegsejtek közötti ingerületáttevődést akadályozzák meg.

 

ÉrzéstelenítésÉrzéstelenítés típusai:

A gyógyszerrel kiváltott érzéstelenítésnek három fő típusa van:


Helyi érzéstelenítés esetén krém, injekció vagy szemcsepp idézi elő egy helyi ideg érzéketlenségét. Környéki érzéstelenítéskor a test nagyobb területe, például egy végtag válik érzéketlenné, ilyenkor egy vagy több ideget érzéstelenítőszert tartalmazó injekciók sorozatával kezelünk.

Általános érzéstelenítés (altatás) során altatógáz belélegeztetésével, vagy a véráramba juttatott érzéstelenítőszerrel, vagy e kettő társításával érik el, hogy a páciens öntudatlan állapotba kerüljön.

 

Bizonyos esetekben közvetlenül a nyálkahártyára kerül az érzéstelenítőszer, például az a gél, amellyel a fogzással járó fájdalmat csillapítják. Amikor az ágyéki gerincvelőt borító kemény agyhártyán kívüli térbe injekciózzák az érzéstelenítőszert, a test alsó része válik részben vagy teljesen érzéketlenné. Ezt a környéki érzéstelenítést kemény agyhártya feletti érzéstelenítésnek nevezik, s gyakran alkalmazzák a szülési fájdalom megszüntetésére. A gerincoszlop alsó részén levő agygerincfolyadékba fecskendezett érzéstelenítőszerrel pedig a gerinc érzésteleníthető.

 

A tűszúrásos kezelés (akupunktúra) során tűket szúrnak a test bizonyos részeibe, hogy energiavonalakat serkentsenek s fájdalmat csillapítsanak. Az azonban még nem világos, hogy ilyenkor miért enyhül a fájdalom.

 

A hipnózist szintén felhasználják fájdalomcsillapításra. Az érzéstelenítésnél azonban előnyösebb az a hatása, hogy elernyeszti a pácienst a gyógyszeres érzéstelenítés előtt, ugyanis így nemcsak hatásosabbá válnak a gyógyszerek, hanem kisebb adagjukra van szükség. A szüléskor alkalmazott akupunktúrának és hipnózisnak köszönhetően kevesebb fájdalomcsillapítóval is beéri sok nő. A hipnózis a makacs fájdalom kezelésére is beválik, s néha fogászati beavatkozáskor is hasznát veszik.

 

A bőrön keresztüli elektromos idegingerléskor a bőr felszínére ható gyenge árammal csillapítják a hát, a nyak és az ízületek fájdalmát, de előnyös ez a kezelés ízületi gyulladás, migrén és szülési fájdalom esetén is.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!