Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az eseményi utáni tabletta a sürgősségi fogamzásgátlás egyik módszere. Nem kívánt terhesség megakadályozására szolgáló gyógyszer. Vényköteles, orvos írja fel receptre, amit utána patikában válthatunk ki. 
 Fogamzásgátló spirál
 
A készítmény nagy mennyiségű progeszteron nevű hormont tartalmaz. Ez a hormon hátrányosan befolyásolja a tüszőrepedést, a megtermékenyítést és a megtermékenyített, már osztódásnak indult petesejt méh-nyálkahártyába történő beágyazódását akadályozza meg. Már létrejött terhesség esetén alkalmazása ellenjavallt.
 
Többféle tabletta létezik, általában a védekezés nélküli nemi aktust követő 72 órán belül kell az első, majd 12 óra múlva a második tablettát bevenni. Létezik olyan gyógyszer, amikor csupán egy tablettát kell bevenni 72 órán belül. Ezután 2-3 napon belül menstruációs vérzés alakul ki, mely során az esetlegesen beágyazódott embrió lelökődik a méhnyálkahártyával együtt. 
Az ilyenfajta fogamzásgátlás csak alkalmi megoldásként javasolható, rendszeres fogamzásgátlásra válasszunk egyéb módszereket.
A tabletta magas hormontartalmú készítmény, így különösen fiatal lányoknál okozhat vérzészavart és a nemi ciklus felborulását.
 

Az esemény utáni tabletta mellékhatásai

  • Vérzés.
  • Hasgörcs.
  • Hányinger, hányás.
  • Folyamatos émelygés, szédülés.
  • Álmosság, dekoncentráció.
Ideális esetben a tabletta által kiváltott vérzés után kb. 28 nap múlva jelentkezik a következő vérzés. Elvileg egy ciklusban egyszer használható, de van olyan szakember, aki szerint három hónapon belül nem tanácsos újra használni.
 
Ha hétvégén van szükségünk tablettára a nagyobb városokban úgynevezett [sürgősségi fogamzásgátlási ambulancia]?, ahol felírják a gyógyszert és azt ügyeletes gyógyszertárban ki lehet váltani. Ára 5-10.000 Ft körül van, a TB nem támogatja.
 
Ezen tabletták bevételét követően több esetben leírtak hányást, illetve erős hányingert. Ez a magas hormon tartalmuknak köszönhető.
Amennyiben a bevételt követő 1-2 órán belül történik a hányás, úgy egy másik tabletta bevétele fokozottan javasolt.
Sajnos ebben az esetben újból fel kell iratni a gyógyszert.
Az arra hajlamosaknál egyidejű hányás csillapító használata javasolt. (B6-vitamin, Daedalon tabl., jégkocka stb).
Az esemény utánai tabletták használata mellett sem kizárt annak a lehetősége, hogy teherbe essen valaki, tehát ez a módszer sem 100%-os, s ezt a gyártó sem titkolja.
 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!