Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Vannak módszerek, amelyekkel elérhetjük, hogy ne érezzünk éhséget, annak ellenére, hogy kevesebb mennyiséget eszünk.
Ha az átlagos férfi esetében 3250, nő esetében 2400 kalóriával szemben csak 1200-1800 kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, heti 0,5 – 1 kg fogyást érhetünk el. Az igazi kihívás az, hogy éhségérzet nélkül csökkentjük 1000 kalóriával a napi táplálékbevitelünk.

Az étvágyunkat csökkenthetjük, ha az egész nap folyamán magas növény rost tartalmú ételeket fogyasztunk, zöldségeket, salátát, gyümölcsöt, szójakenyeret. A telítő érzéshez 15-20 perc szükséges, ezért ajánlatos a leves előtt vagy helyette salátát enni.

A sűrített rostkészítmények is éhségcsökkentő hatással bírnak, mint pl. zabkorpa, zabpehely, cornflakes, amelyet kefirbe, joghurtba keverhetünk.

Elterjedtek már por alapú, tejben vagy vízben oldódó rost, vitamin és ásványianyag készítmények (pl.Ultra Diet Quick). Magas rozstartalmuk miatt teltségérzetet, jóllakottság érzetet okoznak, lassítják a gyomorürítést, mozgásra ingerlik a beleket, és székrekedés esetén is hasznosak. Ezek a készítmények sokfajta vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, ezért kivédhető velük a diéták során fennálló vitamin és ásványi anyag hiánya. Nem javasolt a teljes étkezés pótlása e készítményekkel.

Kaphatóak olyan italok (pl. Nova Figura), amelyeknek szintén magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma, de ezekkel nem szabad összekeverni azokat a különböző újságokban reklámozott csodaszereket, amelyekkel kalóriacsökkentés nélkül nem érhető el fogyás.

Különféle étvágycsökkentő gyógyszerek születtek már, amik pajzsmirigykivonatot tartalmaznak, fokozzák az anyagcserét, és ezek a hormontabletták ártalmasak lehetnek a szívre.
A ”fogyasztó" tabletták nagy része efedrin-amfetamin származék volt, amely izgatja a központi idegrendszert, és függőséget okozhat. A mellékhatásaik miatt forgalmazásukat betiltották.

Fontos megjegyezni, hogy még ilyen szerek szedése esetén is, a fogyásunk csak akkor lehet hosszú távú és eredményes, ha kevesebbet étkezünk, és mozgunk is mellé.
 

 


A szócikkhez társított címkék:
gyógyszer
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!