Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A pajzsmirigy belső elválasztású mirigy, amely közvetlenül a [véráram]?ba üríti a hormonjait. Két lebenyét keskeny szöveti szoros köti Pajzsmirigy elhelyezkedéseössze a nyak elülső részének közepén. Ez a mirigy közvetlenül a gége alatt és kissé előtte helyezkedik el. A verőerek bőségesen ellátják vérrel, miként több fontos ideggel is kapcsoltban van. Ezeket az idegeket meg kell keresni és meg kell óvni pajzsmirigyműtét során.

 

A pajzsmirigyben számos [tüsző]? van. Ezek a gömb alakú vagy sokszögű szöveti egységek olyan sejtekből állnaj, amelyek körülveszik a tüsző [kolloid]?nak nevezett kocsonyás anyaggal teli üregét. A tüszők pajzsmirigyhormonokat termelnek, amelyek a véráramba jutnak.

 

A pajzsmirigy két ismertebb hormonja a tiroxin (tetrajód-tironin, T4) és a [trijód-tironin]? (T3). A mirigy javarészt tiroxint termel. Mindkét hormonban jód van, amely a táplálékkal jut a [test]?be.

 

E pajzsmirigyhormonok sok feladata közül az egyik legfontosabb, hogy meghatározzák a szövetek anyagcseréjének mértékét. Nevezetesen azt, hogy milyen gyorsan használják fel az oxigént, következésképp milyen sebességgel jöjjenek létre a [salakanyag]?ok. A pajzsmirigyhormonok fölös mennyisége gyorsítja, míg a hiányuk lassítja az anyagcserét. Ezekre a hormonokra a rendes növekedéshez és a gyermek fejlődéséhez is szükség van. Kevés pajzsmirigyhormon esetén törpenövés és értelmi visszamaradottság következik be.

 

Az említett pajzsmirigyhormonok képződését az agyalapi mirigyből kiválasztódó pajzsmirigyet serkentő hormon (TSH) szabályozza. A vérben megjelenő pajzsmirigyhormonok visszacsatolásos módon gátolják a pajzsmnirigyet serkentő hormon elválasztását.

 

A pajzsmirigy tüszői mellett olyan sejtek vannak, amelyek egy harmadikféle hormont termelnek és választanak el. A kalcitonin a kalcium mennyiségét csökkenti a vérben.

 

Betegségei:

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!