Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


 

latin: fistula
 

Általános jelentése sipoly, nyílás. Két szerv közötti csatorna, vagy egy szerv és a bőr között kialakuló járat. Lehet veleszületett rendellenesség, okozhatja sérülés, illetve betegség.

Ilyen kóros összeköttetés alakulhat ki verőér és vivőér között sérülés vagy veleszületett rendellenesség kapcsán. Előrehaladott epekőbetegségben az epehólyag fala átfúródhat, s azon a csatornán epe ürülhet. Gyomorfekély esetén a vastagbélbe fúródva alakulhat ki sipoly. A vékony- és vastagbél között is nyílhat átjáró. Nyelőcső – légcsősipoly főként fejlődési rendellenességként jöhet létre. Gyulladásos bélbetegségek esetén gyakori a különböző bélszakaszok közötti nyílások kialakulása. Méhnyakrák késői felismerésekor fisztula alakulhat ki a hüvely és a végbél vagy a húgyhólyag között.

Gyakran fertőzés terjedése indulhat meg a fisztulán keresztül, akár szepszis kifejlődésével is járhat.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!