Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Az üszkösödésnek ebben a formájában Clostridium welchii nevű baktériumok lepik el az elhalt szövetet, amelyet lebontanak, s ennek során gázbuborékok szabadulnak fel. A baktériumok gyakoriak a talajban, s közöttük számos olyan akad, amely nagyon erős mérget választ ki. pl. a [merevgörcs]?öt (tetanusz) és a kolbász-hurka mérgezést okozó baktériumok is közéjük tartoznak. Az elnevezéstől függetlenül a baktériumok által kiválasztott mérgek és szövetroncsoló enzimek teszik a gázgangrénát olyan veszélyessé, nem a gázbuborékok.

 

 

A nagymérvű szövetbomlás, a vérsejtek károsodása és a mérgek egyéb hatásai idézik elő végül is a páciens halálát.

 

 

A Clostridium a gyér oxigéntartalmú környezetet részesíti előnyben, ezért szaporodik olyan gyorsan a nagymérvű szöveti károsodással társuló [seb]?ek mélyén, amelyek talajjal vagy piszokkal szennyeződtek. Ezért annyira rettegett sebszövődmény a gázgangréna háború idején, de alkalmanként sérülés és [műtét]? után is kifejlődhet. Megelőzése végett figyelmet kell fordítani a sebellátásra.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!