Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A gerincferdülés a gerinc kóros görbülete.

 

A 10-14 év közötti gyermekek kb. 4%-ának van kimutatható gerincferdülése. Az esetek kb. 60-80%-a lányokban fordul elő. A gerincferdülés veleszületett fejlődési rendellenesség is lehet. Ha később alakul ki, akkor az esetek 75%-ában nem lehet a háttérben okot találni; a fennmaradó eseteket gyermekbénulás, agyi bénulás, fiatalkori csontritkulás vagy egyéb betegségek okozzák. Gerincferdülés egy női háton

 

Tünetei:

 

Az enyhe gerincferdülés általában nem okoz tüneteket. Hosszabb ideig tartó ülés vagy állás után a hát fáradtsága érezhető. Ezt követheti háti izomfájdalom, mely súlyosbodik.

A legtöbb görbület a felső szakaszon jobbra és az alsó szakaszon balra domború, így a jobb váll magasabban áll, mint a bal. Az egyik csípő magasabb lehet a másikhoz képest.

Az enyhe gerincferdülés felfedezhető az iskolai rutin fizikális vizsgálat során. A szülő, a tanár vagy az orvos gerincferdülésre gondolhat, amikor a gyermek egyik válla magasabban áll, mint a másik vagy amikor a gyermek ruhái nem állnak egyformán mindkét oldalon. A betegség diagnózisának felállításához az orvos megkéri a gyermeket, hogy hajoljon előre és hátulról megnézi a gerincet, mert a kóros gerincgörbület könnyebben látható ebben a helyzetben. Röntgen vizsgálatok segítenek a diagnózis megerősítésében.

 

A prognózis attól függ, hogy hol van a kóros görbület, milyen súlyos és mikor kezdődtek a tünetek. Minél súlyosabb a görbület, annál nagyobb a valószínűsége a további állapotromlásnak.

Kimutatható gerincferdülés esetén a gyermekek felének gyógykezelésre vagy szoros orvosi ellenőrzésre van szüksége. Az azonnali kezelés megelőzheti a későbbi testi fogyatékosságok kialakulását.

A gerincferdüléssel a gyermeket általában ortopéd szakorvos kezeli. Merevítő vagy gipszkötés viselhető a gerinc egyenesen tartására. Néha elektromos gerinc ingerlést végzenek. Ilyenkor a gerincizmokat gyenge elektromos árammal ingerlik, aminek hatására a gerinc kiegyenesedhet. Egyes esetekben műtét szükséges, amelynek során a csigolyákat egyesítik egymással; fémrudat helyeznek be a műtét során, hogy a gerincet egyenesen tartsák a csigolyák egyesüléséig.

A gerincferdülés és a kezelése pszichológiai problémákat okozhat, fenyegeti a serdülőkori önbecsülés kialakulását. Merevítő vagy kötés viselése gondot okozhat a kortársaktól elütő megjelenés miatt, a kórházi tartózkodás, valamint a sebészeti beavatkozás pedig a serdülőkori függetlenséget fenyegeti. Kezelés nélkül azonban szemmel látható, tartós testi fogyatékosság alakul ki. A tanácsadás és a támogatás sokat segíthet.

 

Kezelése:

 

Az emberi gerincoszlopnak csak nyílirányban vannak élettani görbületei, amelyek az élet folyamán változnak, és végleges formájukat a növekedés befejezésekor nyerik el. A felnőtt ember gerince kétszeres S alakban görbült, és ezek a görbületek helyes tartásnál egymást kiegyenlítik.
A fejletlen, gyenge izomzatú gyerekeknél különösen az iskolás-, és serdülőkorban a gyors növekedés következtében hanyag, helytelen testtartás alakulhat ki. Ezek a fiatalok igen gyakran feltünően kerekhátúak, vállaik előreesnek, csapottak, mellkasuk lapos, hasuk előredomborodik, fáradékonyak, nehezen tanulnak. Hanyag tartásnál a gerincen nincsenek rögzült elváltozások, felszólításra a gyerek helytelen tartását ki tudja javítani.
A hanyag tartást el kell azonban különíteni a gyermekkori gerincbetegségektől- néha nem is olyan könnyű-, amelyek szakorvosi ellenőrzést és kezelést igényelnek. Kóros körülmények között eltűnhetnek, vagy abnormális határokon túl is fokozódhatnak a nyílirányú gerincgörbületek, jellegzetes szerkezeti eltérések mellett, (Scheuermann - betegség) vagy létrejöhet a gerincoszlop kóros homlokirányú elhajlása, ferdülése (strukturális scoliosis) is. Mindez kísérőtünete, szövődménye lehet számtalan kórképnek, de legtöbbször mint önálló kórkép fordul elő.

A Scheuermann-betegség a serdülő fiatalok körében igen gyakran fordul elő, sajnos kezdeti szakaszában könnyű elnézni, tartáshibának minősítik és kezelés nélkül hagyják. A csigolyákon észlelhető jellegzetes szerkezeti eltérések következtében azonban röntgenfelvétellel igazolható. A kórkép megjelenési ideje jellemző, 10-12 éveseken a korai, 14-15 éveseken már a kialakult, jellegzetes formákkal találkozunk. Fiuk, lányok közel azonos gyakorisággal betegszenek meg.

A szerkezeti scoliosis nem csupán a gerinc oldalirányú görbületét jelenti, hanem azzal egyidőben a gerinc torzióját, a csigolyák vízszintes síkban történő elcsavarodását is. A kóros görbület oldalán megjelenik, kiemelkedik a bordakúp, s ez egyben fel is hívja a figyelmet a betegségre. A szerkezeti scoliosis elsősorban lányok megbetegedése, bármelyik korban előfordulhat.
A fent leírt betegségek ismeretlen eredetűek, ezért a korai felismerés, és kezelés jelenti a védekezés egyetlen hatásos módját. A korai felismerésben nagyon fontos szerepe van a szülőknek, gyermekorvosoknak, védőnőknek, pedagógusoknak. Figyelemmel kísérve a gyermek növekedését, testtartását, annak változásait, ha rendellenességet észlelnek, keressék fel az ortopéd szakorvost.

Különösen fontos a kisgyermekkori gerincferdülések időbeni felfedezése, mert ezek hajlamosak leginkább a gyors rosszabbodásra, s emiatt többségük kórházi kezelést és fűzőviselést igényel.
A kozmetikus, higiénikus műanyag fűzőkkel a kóros görbületeket jelentős mértékben vagyunk képesek javítani. A gerincferdülés nagyságának változása röntgenfelvételek készítésével pontosan nyomon követhető!

 


A szócikkhez társított címkék:
gerinc , gerincferdülés
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!