Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Goldberger József (Girált, 1874-1929) orvos, őt nevezik az első „klinikai epidemiológus”-nak. Goldberger József - első klinikai epidemiológus

 • Goldberger Józsefet az amerikai tudomány panteonjában a közegészségügy és a klinikai epidemiológia hőseként ünneplik.
 • Mérnöknek készült, majd az orvosi pályát választotta és a Bellevue Hospital Medical College-ben 1895–ben orvosi diplomát szerzett.
 • 1899-ben az amerikai közegészségügyi szolgálat (Public Health Service) munkatársa lett.
 • Első beosztásaként New York kikötőjében teljesített szolgálatot, ahol az új bevándorlók egészségügyi ellenőrzését végezte.
 • 1902 és 1906 között Goldberger számos epidemiológusi posztot töltött be.
 • Minden állomáshelyén a fertőző betegségek – elsősorban a sárgaláz, a dengue láz és a typhus – felderítését tekintette fő feladatának. Kutatási eredményeiről tudományos előadásokban számolt be. A különböző paraziták betegség átvivő szerepének tisztázása, az ún. Schamberg féle betegség (főleg városban lakó, rossz higiénés viszonyok között élők atkák által terjesztett betegsége) eredetével kapcsolatos kutatásai sikeresek voltak. John F. Andersonnal együttmőködésben kutatta a kanyaró és a typhus természetét.
 • 1914-ben, Rupert Blue, US Surgeon General (a Public Health Servive operatív fınöke) felkérésére vizsgálatokba kezdett a pellagrával, az Egyesült Államok déli részén endémiás betegséggel kapcsolatban.
 • A pellagra ("durva bőr") nevű betegség kapcsán végzett vizsgálatai és a betegség kóroktanának feltérképezésében és gyógyításában elért eredményei forradalmi jelentőségűek voltak.
 • Godberger ezek után tapasztalatait felhasználva széleskörű kísérletezésbe kezdett, melynek eredményeként, egyértelművé vált, hogy a pellagra a táplálkozással függ össze és az ún. „hiánybetegségek” közé sorolható.
 • Goldberger tehát arra következtetésre jutott, hogy megfelelő tápanyagok fogyasztásával a pellagra elkerülhető és valószínűleg kezelhető is lehet.
 • Goldberger nem tudta befejezni kísérleteit, 1929-ben daganatos betegségben meghalt.

 

Kapcsolódó szócikkek

 

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!