Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: helicobacter pylori

 
A helikobakter nevű baktérium az egész világon elterjedt. Jelenlegi ismereteink szerint csak emberről-emberre terjed. A fertőzés csak a szájon át a gyomorba jutó kórokozó által történik.
 
Jelentősek a különbségek a fejlődő országok és a fejlett országok előfordulása között. A fejlődő országokban a felnőtt lakosság kb. 80-90%-a fertőzött, míg a fejlett országokban körülbelül a 20%-a. Hazánkban a felnőttek H. pylori prevalenciája 50-60% közötti.
A gyomor szövetében előforduló kórokozót a szakirodalom először a XIX. század végén említi, a gasztritisszel való összefüggését 1970-ben Steer kutatóorvos ismerte fel. A helikobakter fertőzés, illetve a gyomorhurut és a peptikus fekély, majd ennek szövődményeként kialakuló gyomorrák közötti ok–okozati kapcsolatot azonban csak 1983-ban bizonyította Marshall és Warren. A felfedezés jelentősége abban áll, hogy a fertőzöttek körében ötször gyakoribb a daganat kialakulásának kockázata.
E fertőzés elsősorban a gyermekkor betegsége, melynek fel nem ismerése súlyos állapotokhoz vezethet. A fertőzött betegek többsége tünetmentesen él élete végéig, és csak 15% körüli arányban alakul ki gyomorfekély, illetve gyomorrák.
A H. pylori fertőzést kombinált antibiotikumos kezeléssel gyógyítják, ami az esetek 90 százalékában teljes gyógyuláshoz vezet.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!