Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A nemzetközi egészségügyi statisztikák szerint a világon kb. 300 millióra tehető a Hepatitisz B vírust hordozó ember, mintegy 40 százalékuk a krónikussá váló májgyulladás következtében kialakuló májzsugorodásban vagy májrákban hal meg. A vér és testnedvek útján fertőző vírus terjedésében nagy szerepet játszik az intravénás droghasználat, illetve a szabados szexuális viselkedés. A hatvanas évektől kezdve tapasztaltak egyre nagyobb számú megbetegedést. A vért, ill. a vérkészítményeket a 60-as évek közepétől szűrik e vírusra.
 

A láthatatlan bőrsérüléseken bejutó, parányi mennyiségű vér vagy testnedv (nyál, ondó, hüvelyváladék) is okozhat fertőzést. A járványos területekre utazóknak hangsúlyozottan felhívják a figyelmét arra, hogy a tetoválás, akupunktúra, testékszer felhelyezése, közös borotvahasználat stb. is eredményezhet fertőzést. A B-vírust hordozó anya újszülöttjét is megfertőzheti. Lappangási ideje 1-6 hónap, majd levertség, hányás, fej- és végtagfájások, étvágytalanság és sárgaság kíséretében mutatkozik meg a betegség. A kezdeti akut formából az esetek 10 százalékában lesz krónikus betegség, mely súlyos szövődményekhez vezethet. A betegség nem minden esetben gyógyítható, oltással viszont megelőzhető, A B vírusfertőzések számának csökkenésében feltehetően nagy fordulatot eredményezhet, hogy sok országban – így 1999 óta nálunk is – a kötelezővé tették a védőoltást.  A vakcina öt évre immunizál, ami után meg kell erősíteni egy újabb védőoltással a védettséget. 
 

Ld. még Hepatitisz  Vírusos májgyulladás kezelése

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!