Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A vírusos májgyulladás gyógyszeres terápiája ma is a gyógyszerkutatások középpontjában áll. A kezelés rendkívül drága, a hatékonyságának kiderítéséhez is hosszú hónapokig kell a betegnek szednie a szert, és nagyon sok mellékhatással jár. Két londoni gyógyszerkutató - Sunil Shaunak és kollégája, Steve Brocchinia - azt a célt tűzte ki, hogy a nagy gyógyszergyártók szabadalmaztatott eljárásához képest egy új eljárással olcsóbb szert kísérletez ki, ami az eddigiek szerint úgy tűnik sikerrel jár, 2008-ban már a klinikai kipróbálás fázisába jutott a szer.

A májgyulladás hagyományos terápiája:

Az interferon illetve a ribavirin alkalmazása. Az interferon-készítmény fokozza a szervezet immunválaszát, és gátolja a vírus szaporodását. A ribavirin a vírusellenes gyógyszerek közé tartozik, alkalmazásával az interferonos kezelés hatékonysága megkétszerezhető. Ez a gyógyszerterápia csak a rászorulók 40 százalékán segít. Az itthoni HCV (hepatitisz C vírus)  – ahogy a többi európai országban is –, többsége olyan genotípusba tartozik, amelyik ennek a kezelésnek ellenáll.

Peginterferon-kezelés:

Mivel az interferon és ribavirin kezelés sokaknál nem járt eredménnyel, ezért kifejlesztettek egy olyan előállítási technológiát, amely során a hatóanyag felületét egy nagy polietilén glikol (PEG) molekulával borították, s ettől a gyógyszer tovább megmarad a szervezetben, egyenletesebben oszlik el a vérben folyamatosan segítve az immunrendszer válaszait. A kezelés ma már az esetek 50-60%-ában bizonyul sikeresnek, a 2-es és 3-as genotípusok esetében pedig ez az arány 80% körüli. A hazai HCV típusokkal szemben is hatékony a kezelés.

 

A peginterferon előállításának szabadalmaztatott eljárása szerint polietilén glikol (PEG) molekula a hatóanyag felületén található. A két londoni gyógyszerkutatónak pedig sikerült a PEG-molekulát az interferon belsejében rögzíteni. A szer a laboratóriumi kísérletek során ugyanolyan hatékonyságot mutatott a HCV-vel szemben, mint a most forgalomban lévő termékek.

 

 


A szócikkhez társított címkék:
vírus
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!