Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

latin: uraemia (urémia)
A veseműködés zavara miatt kialakuló, a vérben a fehérje-anyagcsere bomlástermékek felhalmozódásával járó tünetegyüttes (szindróma).
 
Kialakulása:
Elégtelen veseműködés miatt a mérgező anyagok nem tudnak kiürülni a szervezetből, ilyenek pl.: kreatinin, urea, szerves savak, fenolok. Ezek az anyagok a jellegzetes urémiás tünetek kiváltói.
 
Tünetek:
Eleinte enyhébbek a tünetek, majd a mérgező anyagok szintjének emelkedésével egyre súlyosabb képben jelentkezik. A bőr szürkés színű lesz. Levertség, étvágytalanság, hányinger, hányás jellemzi, előrehaladott állapotban megjelenik a vérszegénység, zavartság, mentális leromlás, izomrángás, görcs, egészen a kómáig és a halálos kimenetelig súlyosbodva.
 
Diagnózis:
A klinikai tünetek alapján és rutin vérvétel során laboratóriumi módszerrel meghatározott emelkedett kreatinin és urea szint igazolásával.
 
Kezelés:
Az urémiás beteg véréből a mérgező anyagok eltávolítása művese-kezeléssel - dialízissel lehetséges.


A szócikkhez társított címkék:
húgyvérűség , uraemia , urémia , Vese
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!