Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Fokozatosan kialakuló értelmi hanyatlás és az arcizmokban és végtagokban létrejövő gyors csapkodó mozgás jellemzi.

 

Öröklődő betegség, autoszómális, domináns módon, a betegségért felelős gén a 4. kromoszóma rövid karján található. A klinikai tünetek a 30. és 50. év között kezdődnek, előfordulása kb. 5 beteg 100 000 főből. A betegség fokozatosan halad előre és 15-20 éven belül halálhoz vezethet. A betegség hátterében a gamma amino vajsavat és acetilkolint tartalmazó idegsejtek csökkent működése állhat, vagy a dopamint tartalmazó idegsejtek viszonylagosn fokozott aktivitásáról lehet szó.

 Egészséges (balra) és Huntington-kóros beteg agyának MRI felvétele. A beteg agyban a szélen lévő világos részek a károsodott területeket jelzik
Panaszok és tünetek:
A kezdeti tünet a viselkedés megváltozása, levertséggel, ingerlékenységgel, pszichiátriai zavarokkal. Később kialakulnak a demencia jelei is. A mozgászavar eleinte csak látszólagos nyugtalanságban mutatkozik, majd megjelennek a jellegzetes, féregszerű mozgások is. Gyerekkorban merevséggel, mozgáshiánnyal járhat.
 
Diagnózis:
A panaszok és tünetek alapján fel kell merüljön a gyanúja, de csak ha a családban is előfordult már Huntington betegség. Képalkotó vizsgálattal agysorvadás jelei láthatók.
 
Kezelése:
A betegség nem gyógyítható, a fokozatos romlás nem állítható meg. A tünetei kezelhetők, megjelenésében enyhíthetők. A mozgászavar és viselkedészavarok javíthatók. A betegség megelőzésének fontos eszköze a genetikai tanácsadás.
 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!