Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A kutatók 1994-ben azonosítottak sejtjeinkben egy gént, amelyet később leptinnek neveztek el. Egy bonyolult receptorrendszert szabályoz, amely a leptin nevű peptidet köti meg a szervezetben.

 

A leptin olyan peptid, amelyet a zsírsejtek termelnek. Képes csökkenteni a vércukorszintet és hosszabb ideig normál tartományban tartani azt.

 

Ez a hormon feltehetően a hipotalamuszon (fontos agytörzsi struktúra) keresztül fejti ki a hatását,amely visszajelez a köztiagyba a szervezet zsírtartalmáról és kihat a táplálékfelvételre.  Felelős a koplalás elkerüléséért. Amint csökken a kalória bevitele és összemennek a zsírsejtek, a leptin termelése is visszaesik. Ez lassítja az anyagcserét, hogy több energiát takarítson meg és megnöveli az étvágyat, hogy több energia jusson a szervezetbe.

 

A leptin az étvágyat az agy megfelelő szabályozó területeiben receptorokon keresztül szabályozza. Ha a leptin receptorhoz kötődik, akkor telítettség érzetét váltja ki és az étvágy csökken. Ha azonban kevés a leptin, kevesebb receptor van kötött állapotban az éhségérzet pedig egyre fokozódik. Nemcsak az étvágyat befolyásolja, hanem az energiafelhasználást is, jelentősen fokozva azt.

 

A tudósok szerint a leptin a felelős azért, hogy milyen ételeket tartunk kívánatosnak. Egy új kutatás szerint akiknek a szervezetében kevesebb a leptin nevű peptid, minden ételt olyan ínycsiklandónak találnak, mint az átlagember a csokoládét. Ennek eredményeként túl sokat esznek, akkor is, amikor nem éhesek.

 

Leptin


A szócikkhez társított címkék:
hormon , Peptid
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!